Relatietip: vertel over een waardevol moment

Je bent al een tijd niet meer tevreden met je relatie. Jullie maken veel ruzie of hebben niet meer die goede gesprekken van vroeger. Het voelt alsof je niet echt meer samen bent, ook al zie je elkaar elke dag. 

Dat is een pijnlijke situatie die je wilt veranderen. Misschien heb je al van alles geprobeerd en weet je niet meer waar je moet beginnen. Zou relatietherapie iets voor ons kunnen betekenen? 

Als het niet goed gaat dan ga je twijfelen aan je relatie. Passen we wel bij elkaar? Is deze persoon wel goed voor mij? Ligt het aan mij? Als we echt bij elkaar horen, zou het dan niet goed moeten gaan tussen ons? 

Een relatie gaat niet vanzelf

Het antwoord is nee. Een relatie goed houden is nu eenmaal niet gemakkelijk. Het is gewoon hard werken. Het ligt niet aan jou of aan je partner. Soms raak je in de omgang met elkaar vast in onwerkbare patronen. Het goede nieuws is: je kunt jouw 'relatie skills' gewoon oefenen en verbeteren!  

De volgende oefening kunnen jij en je partner doen om je relatie een boost te geven.   

Oefening: Goede herinneringen 

In moeilijke tijden kunnen partners uit het oog verliezen wat ook alweer leuk is aan hun relatie en waarom het de moeite waarde is om eraan te werken. 

Kies een moment waarop jullie samen rustig een gesprek kunnen voeren. Zet je telefoon uit. 

  1. Kies voor jezelf een mooi moment uit jullie relatie 
  2. Beschrijf dit aan je partner. Leg uit wat er gebeurde en wat dat met jou deed. 

De luisterende partner vraagt goed door en zorgt dat de ander minimaal 10 minuten aan het woord is. Als luisterende partner geef je niet jouw mening. Je leeft je in bij de beleving van je partner en hoe deze het heeft ervaren. Zorg dat je begrijpt waarom je partner dit een fijn moment vindt. 

Wissel dan van rol. Bespreek na afloop samen hoe het was om hierover op deze manier te praten.      

Bron IBCT-relatietherapie, Dijkstra en Tamminga 2020

Wil je meer?

Wil je graag samen meer oefenen, je 'relatievaardigheden' verbeteren en meer leren over de achtergrond van een goede relatie? Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking of misschien is de online-relatiegroepstraining wat voor jullie.

  • 8 online-bijeenkomsten van 19:30 tot 21:30 incl. pauze
  • Vrijblijvende online kennismaking van 30 minuten met de relatietherapeuten Jeroen en Sylvia
  • Samen met 4 tot 8 koppels
  • Data 3, 10, 17 en 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2022
  • Thuis samen aan de slag ca. 1 uur per week
  • € 554. Ontvang € 75 korting en meld je voor 1 september aan.


Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.