Sylvia van Nierop

Over Sylvia van Nierop

Psychosociaal therapeut in ACTIk ben Sylvia van Nierop (1971). Sinds 2015 werk ik samen met mensen die  worstelen met het leven net als ik.
 ACT heeft mij geholpen mijn verstand een stuk minder serieus te nemen.

Hierdoor kan ik de pijn van het leven beter dragen en het geluk van het leven ontvangen.
Al spelend worstel ik door het leven en doe, meer en meer, wat voor mij waardevol is.


Thuisreis

Mijn praktijk heb ik Thuisreis genoemd, omdat mijn verlangen is dat jij je thuis gaat voelen bij jezelf. ACT ervaar ik als een reis die we samen maken. Een reis totdat jij je genoeg thuis voelt bij jezelf om te doen wat waardevol voor je is.


Thuis zijn bij mijzelf betekent:

  • durven voelen (de beweging van uit mijn hoofd naar in mijn lijf)
  • mijzelf met mildheid accepteren zoals ik nu ben (met mijn gedachten, gevoelens, beperkingen en talenten)
  • eigen verantwoordelijkheid nemen voor mijn behoeftes, gedachten, gevoelens, beloftes en gedrag

Thuis zijn bij mijzelf is geen vaststaande situatie. Het is een beweging die ontwikkeld onder invloed van mijn levenservaringen (zowel tegenslagen als voorspoed) en de manier waarop ik er tegen aankijk.

Thuis zijn bij mijzelf is liefdevol ruimte maken voor de (negatieve) gedachten, oordelen en gevoelens die voorbij komen. Vervolgens na te gaan hoe ik waardevol en met respect naar mijzelf en de ander kan handelen. Deze liefdevolle ruimte noem ik ook wel mijn psychische flexibiliteit.

Deze voed ik door mindfulness meditatie, buiten in de natuur zijn, yoga, sporten (klimmen), schilderen, kleien, lezen, leren, en spelen en stoeien met mijn man en zoon.

Mijn ervaring

Ik heb met veel plezier planteziektekunde gestudeerd in Wageningen aan de Landbouwuniversiteit van 1989 tot 1995. Ik genoot van het sociale leven, het sporten en van alles te leren over de landbouw en de biologie van insecten, schimmels, bacteriën en planten. Daarna bestond mijn leven uit werk, de sport ultimate frisbee en vrienden. Tot ik in 2004 moeder werd en ik steeds vierkanter in mijn vel kwam te zitten. Ik had veel moeite met mijn moederrol. Voelde me niet verbonden met mijn zoon en was zwaar teleurgesteld in mijzelf. 

Coaching, yoga en innerlijk kind werk hebben mij enorm geholpen. Ik kreeg inzicht in mijn kernovertuiging - dat ik anderen tot last ben - en dat mijn drijfveer om dingen te doen was om het tegendeel te bewijzen.
Dit inzicht gaf mij de mogelijkheid, om hoe ik de dingen doe te herzien en om te buigen naar doen wat ik waardevol vind. Mijn leven is veranderd van een zwaar 'moeten' naar een licht en voor mij waardevol bestaan. Sindsdien is mijn verlangen andere mensen ook deze lichtheid van het bestaan te laten leren kennen door ACT therapie te geven.

null
Opleidingen

In 2010 heb ik het 1e jaar van HBO toegepaste psychologie gevolgd, Ik was nieuwsgierig wat de wetenschappelijke stand van zaken was van de psychologie. En dat was wennen, aangezien ik in Wageningen bij onderzoek 1000 dezelfde planten tot mijn beschikking had, dan weet je of iets werkt of niet. Bij psychologie in combinatie met alle unieke mensen ligt dat heel anders.

Van 2010 tot en met 2012 heb ik de coach opleiding tot Kunstzinnig Dynamisch Coachen bij de Kleine Tiki gevolgd. Daar leerde ik vele creatieve oefeningen en technieken. Ik miste echter een theorie, houvast, waarmee ik mijn cliënten zou kunnen begeleiden. Via de  opleiding Mindfulness Based Cognitieve Therapie bij het CIVAS en diverse andere coach cursussen, vond ik de Acceptance & Commitment Therapie. Dit is de begeleidingsmethode waar ik verliefd op ben en waar ik zelf dagelijks profijt van heb. Ik heb diverse ACT cursussen gevolgd (bij o.a. Gijs Jansen, Sara Bosman, Russ Harris, Kelly Wilson) en heb in 2020 de de post HBO opleiding tot psychosociaal therapeut & ACT bij StressWise Academy afgerond. 

2021 mei/juni heb ik de opleiding IBCT relatietherapie afgerond en is mijn verlangen partners weer te verbinden met elkaar. 

Als (creatief) coach en trainer heb ik ervaring opgedaan met mensen die geraakt zijn door kanker. Dankbaar ben ik dat ik mocht werken voor Stichting Les Vaux, het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep, het inloophuis de Kraanvogel in Amsterdam Oost, het inloophuis Scarabee in Leiden en Hospice Bardo in Hoofddorp. Sinds 2012 werk ik vanuit mijn praktijk aan huis voor mijzelf en sinds 2019 via StressWise voor o.a. mensen met werkgerelateerde stress klachten en relatieproblemen. 

Als ik geen aanvaarding, plezier of enthousiasme voel,
dan realiseer ik mij dat ik lijden veroorzaak voor anderen en mijzelf.
Ik stop en ga op zoek naar andere manieren om mijn verantwoordelijkheden en behoeftes te realiseren.'
- Eckhart Tolle -
Ellen, online, 2021

Ik voelde me gehoord en geholpen

Ik vond het fijn om op deze manier geholpen te worden. Er werd zonder oordeel naar me geluisterd en ik heb zinvolle tips en advies ontvangen.
Matthijs, Amsterdam 2021
Goede persoonlijke klik, veel aan gehad

Ik heb ACT-therapie gevolgd bij Stresswise naar aanleiding van een burnout op mijn werk. Ik heb de sessies bij Silvia als zeer prettig ervaren, ze is een fijn persoon met kennis van zaken, oprechte persoonlijke interesse en ze is niet bang om je de spiegel voor te houden of door te vragen. Mede daardoor heb ik veel nieuwe inzichten gekregen en er ook echt veel aan gehad.

Maureen, Amsterdam 2021

Uitstekend geholpen

Sylvia heeft me uitstekend geholpen, ze is geduldig, kan concepten helder uitleggen en past de therapie aan naar je behoefte.

Michel, Amsterdam 2022

Terug op de rails aan de hand van natuurlijke, veilige en oprechte wegwijzers.

Heb het gevoel dat zowel de therapeut als ikzelf op een hele fijne en open manier doelgericht hebben samengewerkt, zonder gevoelige punten te omzeilen. Het voelde echt als maatwerk, waardoor zeer veel is bereikt en ik voor jaren weet wat me verder te doen staat. ACT is voor mij een hele grote eye opener gebleken naar oplossingsrichtingen... Voel nu veel meer ruimte, rust en perspectief, hartelijk dank!