Creatieve ACT

Acceptance & Commitment Therapie

Ik ondersteun je bij het creëren van een rijk en zinvol leven en
tegelijkertijd de pijn te aanvaarden die onvermijdelijk bij het leven hoort.

Ik gebruik ACT, mindfulness en (creatieve) oefeningen 
om samen met jou te ontdekken, wat er voor jou echt toe doet.

De 3 pijlers van ACT:

  • Openstellen: Met mildheid accepteren van je worsteling, pijn, ziekte, verdriet en negatieve gedachten. In plaats van er mee te vechten, ze onder controle proberen te krijgen of ze te vermijden.
  • Aanwezig zijn: Verbinden met wat er NU is door middel van mindfulness. Het enige moment dat we hebben. Vaak maken we ons zorgen over wat is geweest en wat komen gaat. We vergeten het huidige moment. Mindfulness is een vaardigheid om het innerlijk (gedachten, stress, spanning etc.) en de omgeving met mildheid te observeren. 
  • Doen wat ertoe doet: Ontdek wat het leven waardevol maakt voor jou en handel naar deze waarden. Je maakt jouw waarde-kompas voor je keuzes. Hierdoor ervaar je meer voldoening van het leven.
de 3 act pijlers

Het is een traject, waar je op jezelf zult reflecteren, dingen anders en hetzelfde doen. Je kiest bewust voor het leven, zoals jij het wilt leven. Niet langer bepalen beperkende gedachten of je automatische piloot je leven. Je ontdekt wat waardevol voor jou is in het leven en je vermogen om om te gaan met tegenslag groeit.


Welke vaardigheden leer je?

Inzicht in jouw automatische piloot

Via mindfulness en (creatieve) oefeningen krijg je inzicht in je automatische piloot die je gebruikt om pijn te vermijden of controleren. Je onderzoekt of deze automatische piloot voor jou leidt tot een bevredigend leven. 


Een gezonde afstand met je gedachten

Je leert dat veel pijn veroorzaakt wordt door gedachten over wat komen gaat, wat geweest is en of je wel goed genoeg bent om erbij te horen. Je realiseert je dat gedachten altijd doorgaan. Dat is wat je brein doet, kijken of het niet beter kan. Gedachten zijn niet de waarheid het zijn slechts suggesties van ons brein. Het is aan jou om te kijken of ze werkbaar zijn of dat je ze voorbij laat gaan.


Mindfulness

Mindfulness is een vaardigheid, waarbij je leert je gedachten, gedrag en gevoelens op situaties waar te nemen met een open en nieuwsgierige en liefdevolle houding. Je leert je automatische piloot uit te schakelen. Eerst neem je mindful waar, vervolgens bepaal jij hoe je waardevol handelt. En soms is dat de automatische piloot en soms niet.

Waarden

Je staat stil waar jij wilt voor staan in het leven, wat voor iemand je wilt zijn bij je dierbaren en naar jezelf toe. Wat voor jouw belangrijke waarden zijn voor een bevredigend leven. Je leert deze waarden gebruiken als kompas. En vertaalt ze naar concrete behapbare acties. Hierdoor wordt je leven steeds bevredigender. 

Wetenschappelijk onderzoek naar ACT

Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek naar ACT? Klik op de link hieronder

Association for Contextual Behavioral Science
arrow_drop_up arrow_drop_down