arrow_drop_up arrow_drop_down
Creatieve ACT

ACT coaching

ACT staat voor Acceptance Commitment Therapy. 
Met mijn coaching ondersteun ik je bij het creëren van een rijk en zinvol leven en
tegelijkertijd de pijn te aanvaarden die onvermijdelijk bij het leven hoort.

Ik gebruik beweging, mindfulness en (creatieve) oefeningen 
om samen met jou te ontdekken, wat er voor jou echt toe doet.

De 3 pijlers van ACT:

  • Openstellen: Met mildheid accepteren van je ziekte, pijn, verdriet en negatieve gedachten. In plaats van er mee te vechten, ze onder controle proberen te krijgen of ze te vermijden.
  • Aanwezig zijn: Verbinden met wat er NU is door middel van mindfulness. Het enige moment dat we hebben. Te vaak maken we ons zorgen over wat is geweest en wat komen gaat. We vergeten het huidige moment. Mindfulness is een vaardigheid om het innerlijk (gedachten, stress, spanning etc.) en de omgeving met mildheid te observeren. 
  • Doen wat ertoe doet: Ontdek wat het leven waardevol maakt voor jou en handel naar deze waarden. Je maakt jouw waarde-kompas voor je keuzes. Hierdoor ervaar je meer voldoening van het leven.
de 3 act pijlers

Het is een coachtraject, waar je op jezelf zult reflecteren, dingen anders en hetzelfde doen. Je kiest bewust voor het leven, zoals jij het wilt leven. Niet langer bepalen beperkende gedachten, je automatische piloot of je omgeving je leven. Je ontdekt wat waardevol voor jou is in het leven en je vermogen om om te gaan met tegenslag groeit.


Welke vaardigheden leer je?

Inzicht in jouw automatische piloot

Via mindfulness, beweging en (creatieve) oefeningen krijg je inzicht in je automatische piloot die je gebruikt om pijn te vermijden of controleren. Je onderzoekt of deze automatische piloot voor jou leidt tot een bevredigend leven. 


Creativiteit

De creatieve oefeningen bevorderen de samenwerking van het denken (hoofd), voelen (hart) en doen (handen). Of je nu heel handig bent of nog nooit hebt getekend of gekleid, je handen spreken een eigen taal; de taal van het hart. Door beeldend aan de slag te gaan maak je zichtbaar wat je innerlijk beroert. Je ervaart de vreugde en kracht van creèrend bezig te zijn. Al spelende wijs leer je jezelf beter kennen.


Hieronder vertelt Erik Scherder (Hoogleraar Klinische neuropsychologie) over de positieve invloed van creativiteit op het brein bij verwerking van emoties en stress. 


Een gezonde afstand met je gedachten

Je leert dat veel pijn veroorzaakt wordt door gedachten over wat komen gaat, wat geweest is en of je wel goed genoeg bent om erbij te horen. Je realiseert je dat gedachten altijd doorgaan. Dat is wat je geest doet, kijken of het niet beter kan. Gedachten zijn niet de waarheid het zijn slechts suggesties van de geest en een groep woorden en letters. Het is aan jou om te oordelen of je er naar wilt handelen of ze voorbij wilt laten gaan.


Mindfulness

Mindfulness is een vaardigheid, waarbij je leert je gedachten, gedrag en gevoelens op situaties waar te nemen met een open en nieuwsgierige en milde houding. Je leert je automatische piloot uit te schakelen. Eerst neem je mindful waar, vervolgens bepaal jij hoe je waardevol handelt. En soms is dat de automatische piloot en soms niet.

Waarden

Je staat stil waar jij wilt voor staan in het leven, wat voor iemand je wilt zijn bij je dierbaren en naar jezelf toe. Wat voor jouw belangrijke waarden zijn voor een bevredigend leven. Je leert deze waarden gebruiken als kompas. En vertaalt ze naar concrete behapbare acties. Hierdoor wordt je leven steeds bevredigender. 

Wij gebruiken cookies