Relatietip: Begrijp elkaar beter, benoem je emoties

Relatietip: Begrijp elkaar beter, benoem je emoties

Maken jullie geregeld ruzie om niks of steeds over hetzelfde? Of hebben jullie het opgegeven om te praten, want je partner begrijpt je toch niet? Dit komt omdat we vergeten om te vertellen wat ons echt raakt in een situatie. 

Benoem wat het met je doet

Als je met elkaar communiceert, dan benoem je meestal alleen de feitelijke gebeurtenissen en inhoud (bijvoorbeeld: “Toen ik thuiskwam, zag ik dat jij weer eens vergeten bent om de vaatwasser uit te ruimen!”. De emoties die erbij horen, benoemen we meestal niet. De ander vult dit in op basis van toon, lichaamshouding en gezichtsuitdrukking (bijvoorbeeld: “Wat een zeur, ik kan ook niets goed doen!”). Dit proces gaat razendsnel, vaak onbewust en op basis van onze eigen leergeschiedenis en ervaring. De ander beleeft het waarschijnlijk heel anders: “Ik voel me gekwetst omdat ik het gevoel heb dat ik alles alleen moet doen en niet door jou gesteund wordt”. 

Harde emoties drijven ons uit elkaar

Als je ruzie hebt of wanneer je de ander niet goed begrijpt, blijven we vaak hangen in harde emoties zoals boosheid, jaloezie, ongeduld, wantrouwen, frustratie, minachting hangen. Deze emoties zijn gericht op het gedrag van de ander, wat de ander niet goed doet. Je gebruikt verwijten om jezelf te verdedigen of te beschermen tegen pijn die je op dat moment voelt.  

Onder deze harde emoties gaan vaak, zachte emoties schuil, zoals verdriet, angst, schaamte, schuld, eenzaamheid, verwardheid (ik ben boos omdat de vaatwasser niet is uitgeruimd, maar eigenlijk voel ik me ook eenzaam omdat het lijkt alsof ik het steeds allemaal alleen moet doen). Deze zachte emoties voelen, vinden we vaak moeilijk, ze doen namelijk pijn. Daarom blijven we liever in de harde emoties hangen. 

Het nadeel van harde emoties is dat het jullie uit elkaar drijft. Je begrijpt elkaar steeds minder. Je partner weet meestal niet dat jij gekwetst bent. Door jouw zachte emoties te benoemen, kom je bij je echte behoefte. Als je daarover kunt communiceren, is het mogelijk om in verbinding te blijven. Je zorgt daarmee ook gelijk voor je eigen behoeftes.

Oefening: Sta stil bij de zachte emotie

Wil je elkaar beter begrijpen, begin dan eerst bij jezelf!
Benoem je eigen emoties bij een situatie en maak ze bewust. 

Als je boos of geïrriteerd bent door een situatie of door je partner. Vraag je dan af:

 1. Welke harde emotie ervaar ik nu? 
 2. Welke zachte emotie gaan onder deze harde emotie schuil? Wat raakt mij zo? 
 3. Waar voel ik de emoties in mijn lijf? En kan ik er gewoon even bij aanwezig zijn, zonder er van alles van te vinden of er iets mee te moeten.
 4. Wat zeggen de zachte emoties over wat ik graag zou willen in de situatie of van mijn partner? Wat is mijn behoefte?
 5. Ben je dapper genoeg om je zachte emoties te delen met je partner? Probeer het eens. 

Bron IBCT-relatietherapie, Dijkstra en Tamminga 2020

Wil je meer?

Wil je graag samen meer oefenen, je 'relatievaardigheden' verbeteren en meer leren over de achtergrond van een goede relatie? Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking of misschien is de online-relatiegroepstraining wat voor jullie.

 • 8 online-bijeenkomsten van 19:30 tot 21:30 incl. pauze
 • Vrijblijvende online kennismaking van 30 minuten met de relatietherapeuten Jeroen en Sylvia
 • Samen met 4 tot 8 koppels
 • Data 3, 10, 17 en 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2022
 • Thuis samen aan de slag ca. 1 uur per week
 • € 554. Ontvang € 75 korting en meld je voor 1 september aan.Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.