Welke waarden maken jouw leven waardevol?

Waarden bepalen je koers, ze inspireren je, maken dat je elke dag opstaat. Het is je voedingsbodem. Ze geven je leven richting en werken als een kompas. Waarden inspireren en maken het leven de moeite waard. Ze vervullen jouw behoeften.

Wat zijn waarden wel en wat niet?

Ieder mens heeft zo’n tiental waarden waarnaar je leeft. Het zijn richtlijnen die boven onderwerpen en situaties uitstijgen. Ze zijn direct verbonden met je innerlijke motivatie/inspiratie. Je waarden nemen een centrale positie in je persoonlijkheid en hebben betrekking op je zelfverwezenlijking. Ze bepalen je gedrag en keuzes. Waarden kunnen veranderen gedurende je leven (Rokeach, 1972). In tegenstelling tot behoeften, kies je jouw waarden.

Als je inspiratie voelt
of wanneer je merkt dat je energie of zin krijgt,
dan heb je een waarde te pakken.

Volgens Hayes (2006) zijn waarden geen doelen. Een doel is iets wat je kunt bereiken. Een waarde kun je niet bereiken, je kunt alleen constateren of je volgens die waarde handelt, of je de goede richting opgaat.

Het is geen gevoel. Gelukkig willen zijn is geen waarde. Geluk is een gevoel wat je hebt en weer voorbij gaat en afhankelijk is van een ervaring. Een waarde blijft hetzelfde ook al is het resultaat een gelukkig of ongelukkig gevoel.

Waarden kies je met je hart en niet met je verstand. Het verstand gebruiken we om te analyseren, plannen, na te denken. Daarmee kun doelen vaststellen en bedenken hoe je ze kan bereiken. Je gebruikt je waarden om te bepalen welke manieren voor jou passen om je doel te bereiken.

Welke waarden inspireren jou?

In de afbeelding hieronder zie je een groot aantal waarden opgenoemd. Waar valt jouw oog op? Wat is nu een belangrijke behoefte in je leven om meer ruimte voor te maken?

waarden

Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.