Mindful aan het werk meditatie

Je werk is de plek om jezelf te verliezen. Alle voornemens om het anders te doen, verdwijnen als sneeuw voor de zon. De baas, de e-mail, collega’s, klanten, werk vraagt je aandacht. Liefst zo snel mogelijk wil je de vragen beantwoorden en iedereen tevreden stellen. Zeker als het druk is, neemt de automatische piloot het over.

Mijn voornemen is om mijn werkhouding te veranderen van ZO SNEL MOGELIJK ALLES AF naar Zorgvuldig, Open en Nieuwsgierig. De onderstaande tips gaan me helpen omdat te realiseren.

Mindful aan het werk

Ademhaling als anker voor het nu (3 minuten meditatie)

Stem je op, verschillende tijdstippen gedurende dag, af op je ademhaling. Voel gedurende 2-3 ademhalingen je lijf bewegen. Word je op die momenten bewust van je gedachten en gevoelens. Sla ze alleen gade, veroordeel ze niet en veroordeel jezelf ook niet. Wees je tegelijkertijd bewust van eventuele veranderingen in de manier waarop je dingen ziet of over jezelf denkt.

Dit is een informele manier van mediteren. Op deze manier raakt de draad van meditatief bewustzijn (zijnsenergie) verweven met je dagelijks leven. Dit brengt lichamelijke ontspanning, emotionele kalmte en inzicht. Mindfulness wordt op deze manier langzaam een gewoonte.

De onderstaande drie minuten meditatie kun je gebruiken op momenten van stress en spanning, en kan op het werk aan je bureau of op het toilet.

Minuut één

Word je bewust van waar je bent. Kijk om je heen en voel de plek waarop je zit. Wees je bewust van de gedachten, regels die door je hoofd gaan. Zie de gedachten en regels als gebeurtenissen die aan je voorbij trekken. Kijk naar de gedachten en merk de gevoelens op die daarbij opkomen. Je hoeft niets met die gevoelens te doen. Je bent er op een milde wijze van bewust. Je gevoelens hoeven niet positief te zijn. Ze zijn zoals ze zijn. Je accepteert hoe het nu is.

Minuut twee

Je hebt zojuist de automatische piloot uitgezet en bent mindful/bewust. Breng je aandacht naar je ademhaling. Ervaar hoe de lucht door je lijf stroomt en hoe je lichaam daarop beweegt. Voel de sensaties in je neus/mond, keel , borst, buik. Laat die ademhaling stromen en blijf bewust van de sensaties in je lichaam.
Telkens als je bewust wordt dat je aandacht is afgedwaald, glimlach je naar jezelf, en keer je met milde aandacht terug naar je ademhaling. Je bent weer mindful/bewust.

Minuut drie

Breid langzaam je bewustzijn uit naar je hele lichaam. Voel hoe je lichaam met je ademhaling mee ademt. Wees je bewust van de beweging en sensaties in je lijf. Voel je lichaam jouw leven vorm geeft.

Kom terug in de ruimte waar je bent en herinner je voornemens. Ga rustig weer aan de slag!

Veel ZON toegewenst met mindfull werken!

Warme groet,

Sylvia van Nierop

Bronnen: Aandachtgerichte Therapie Mindfulness (CIVAS, 2014); Gezond leven met mindfulness (Jon Kabat-Zinn, 2000)
Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.