Leer surfen op de golven van het leven

Vrijdag was er windkracht 4-5 met windvlagen tot 7 op de mooie Nel in Haarlem. Ja, wind! Surfen ! Onze zeilinstructeur bij Dynamique raadde een klein zeiltje aan en grote plank. De schuimkoppen stonden op de golven. Ik werd al tegen het gebouw geblazen, toen ik mijn zeil naar het water bracht.

Pff het waaide toch wel harder dan ik dacht. Ik begon te twijfelen en draalde wat. Toch maar op de plank gestapt. De plank ging hevig op de golven heen en weer. Soms was het meer een onderwaterplank. Na 4 keer surfte ik weg. Halverwege kwam er een windvlaag en zwiepte ik met grote boog voorover de Mooie Nel in. Na 2 keer heen en weer met veel vallen en opstaan, maar eerst pauze. En daarna ging het steeds beter.

Het was echt een super, ik ging hard, werd weggeslingerd, en al gaande kon ik steeds beter op de golven en windsurfen. Morgen mag ik weer, dan oefenen zonder zwaard, met trapeze. Windsurfen leer je vooral door te doen, voelen, ervaren, vallen en opstaan.

Leren surfen op het dagelijks leven

En zo is het eigenlijk ook met het dagelijks leven. Waar allerlei dingen gebeuren, die gevoelens en gedachten oproepen (de golven) en waar we op reageren (gedrag). Als het goed voelt, gaan we verder en leren we het steeds beter. Maar wat doen we als we de gevoelens niet prettig vinden, dan proberen, we:

  1. onze gevoelens te controleren met nog meer gedachten (piekeren, zorgen maken),
  2. of de gebeurtenissen te controleren, met het nemen van allerlei maatregelen,
  3. of de gebeurtenissen te voorkomen, door ze te vermijden,
  4. of onze gevoelens niet te voelen, door onszelf te verdoven (werken, sporten, gamen, Netflix, social media, drugs, drank, eten)

Eigenlijk proberen we daarmee de wind en de golven te controleren of ervan weg te zwemmen, zodat in ieder geval die vervelende gevoelens er niet zijn.
En werkt het? Wat is je ervaring? Heb je geen negatieve gevoelens meer? Of heb je er zelfs meer, omdat je zo druk bent met controleren en vermijden van de golven en de wind?

Wil je leren surfen op de golven van het leven? Doe mee met de Mindfulness Plus training.

Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.