Hoe goed zorgt jouw verstand voor jou?

Ik heb, waarschijnlijk net als jij, niet het alleraardigste verstand. Mijn verstand lijkt op zo`n ouderwetse docent met aanwijsstok, die dreigt te slaan, zodra ik me niet aan zijn regels houdt. Hij vertelt me dat ik hard(er) moet werken. Dat ik eerst de noodzakelijke dingen moet doen en dan pas iets leuks mag doen. Dat ik het allemaal zelf moet doen, zonder hulp. Dat ik anderen niet tot last mag zijn. En dat ik NUTTIG bezig moet zijn.

En deze laatste regel zat mij tijdens de lock-down behoorlijk dwars. Ik kon minder tot geen ACT trainingen meer geven. Ik verveelde me, voelde me nutteloos. Ik ging van alles lezen en mijn brein raakte verstrikt in het nieuws rondom de klimaatverandering. Hierdoor trok mijn brein de conclusie dat alles wat ik doe (van eten in plastic kopen, autorijden, fietsen, surfen, douchen etc.) de klimaatverandering versnelt en ik (net als alle mensen) een last ben voor de wereld. Mijn brein werd wanhopig. Ik werd overspoeld door somberheid en verstopte me in bed.


Voorheen luisterde ik braaf naar mijn verstand. Gelukkig heb ik door ACT geleerd, na te gaan of de gedachten die mijn verstand produceert, werkbaar zijn en mij helpen om de persoon te zijn die ik wil zijn. En als het werkbaar is handel ik ernaar en laat ik mijn verstand lekker dreigen met zijn aanwijsstok.
Steeds vaker lukt me dat, ik kan steeds beter voor mijzelf zorgen. Soms ook niet, ik kan nog lekker worstelen 😉. En verstop ik me in bed.

Ben jij nieuwsgierig naar je verstand? Wil je er wat afstand van leren nemen? En ontdekken wat voor jouw waardevol leven in houdt en wie je wilt zijn?

Doe dan mee aan de Mindfulness Plus training

Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.