Relatietip: Zeg weer eens dank je wel, tegen je partner

Relatietip: Zeg weer eens dank je wel, tegen je partner

Als je al langer een relatie hebt, ontwikkel je samen vaste patronen. En dat is handig, want daardoor gaan dingen vanzelf en kosten minder moeite. Hierdoor kunnen we een geoliede machine worden in ons dagelijks huishouden met werk/kinderen/huisdieren/hobby’s/familie. En tegelijkertijd raak je in een sleur, praat je weinig meer met elkaar en raak je geïrriteerd als iets anders loopt dan gewoon. Herken je dat in jouw relatie?

We nemen eigenlijk alles voor lief en vragen ons niet meer af, of de ander het nog steeds zo wil. We verliezen de nieuwsgierigheid naar elkaar en gaan ervan uit dat de ander hetzelfde blijft. 

Oefening: Zeg eens dank je wel, tegen je partner.

Ga eens de afgelopen 2 dagen na, wat heeft je partner (hoe klein dan ook) voor jou of jullie huishouden gedaan? Misschien heeft hij/zij wat in het huishouden gedaan, koffie gemaakt, rommel opgeruimd, naar je geluisterd, gekookt of boodschappen gedaan?

Hoe kun je je partner hiervoor vandaag nog bedanken? Schrijf het op en benoem waarvoor je de ander bedankt en wat het met je deed toen de ander dat gedaan had.

Kijk de ander echt even aan als je hem/haar bedankt, neem er even de tijd voor. Dan komt de boodschap goed over.  

Dit voelt misschien een beetje overdreven en raar om te doen. Doe het toch maar en ervaar, wat het met jullie verbinding doet.

Bron IBCT-relatietherapie, Dijkstra en Tamminga 2020

Wil je meer?

Wil je graag samen meer oefenen, je 'relatievaardigheden' verbeteren en meer leren over de achtergrond van een goede relatie? Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking of misschien is de online-relatiegroepstraining wat voor jullie.

  • 8 online-bijeenkomsten van 19:30 tot 21:30 incl. pauze
  • Vrijblijvende online kennismaking van 30 minuten met de relatietherapeuten Jeroen en Sylvia
  • Samen met 4 tot 8 koppels
  • Data 3, 10, 17 en 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2022
  • Thuis samen aan de slag ca. 1 uur per week
  • € 554. Ontvang € 75 korting en meld je voor 1 september aan


Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.