Relatietherapie

Ik leer jullie de onderlinge verschillen tussen jullie te accepteren. Ik geef handvatten om positieve energie (terug) te krijgen in de relatie. Ik leer jullie communicatiepatronen te verbeteren en een nieuwe manier om problemen op te lossen.  

Integrated Behavioral Couples Therapy (IBCT)

Veel relatieproblemen komen voort uit verschillen tussen partners. Verschillen in persoonlijkheden, voorkeuren, behoeften en achtergrond. Verschillen die partners niet goed kunnen accepteren.

Bijvoorbeeld:

 • de een heeft behoefte aan een opgeruimde omgeving en de ander houdt van wat gezellige chaos om zich heen
 • of de een wil de zaken vooraf regelen, en de ander houdt van zien wat er spontaan ontstaat,
 • of de een blijft graag thuis om zich op te laden, en de ander gaat juist liever dingen doen.

Partners kunnen zich aan deze verschillen ergeren of willen dat de ander veranderd. Ze blijven hangen in ruzies over deze verschillen. Oplosbare problemen, rondom werk, school van de kinderen, geld of familie, stapelen zich op. In plaats van dat er wordt overlegd en ze gezamenlijk worden opgelost.

Bij IBCT relatietherapie leer je elkaar beter te begrijpen, onderlinge verschillen te accepteren/tolereren, positieve energie aan je relatie toe te voegen en samen problemen op te lossen.

Onderwerpen IBCT sessies

Sessie 1 en 2 Elkaar leren begrijpen en ruziepatronen ontrafelen
Sessie 3 en 4 Tolereren en accepteren van elkaars verschillen
Sessie 5 en 6 Uitwisseling van positief gedrag
Sessie 7 en 8 Verbeteren van communicatie
Sessie 9 en 10 Oplossen van problemen

Mogelijke oorzaken van relatieproblemen zijn volgens de IBCT (Roddy, Nowlan, Doss & Christensen, 2016):

 1. Persoonlijke verschillen
  Hoe groter de ervaren verschillen tussen partners (in bv. persoonlijkheid, behoeften of voorkeuren), hoe meer gedoe tussen partners. Zeker als men de verschillen niet accepteert en de ander probeert te veranderen naar hun eigen voorkeuren en behoeften.
 2. Emotionele gevoeligheden
  Iedereen loopt in zijn leven emotionele schade op. Bv. als je gepest bent, je niet gezien voelt door je ouders of je ouders streng waren. Dit blijven altijd pijnpunten, waarbij er makkelijk ruzies ontstaan. Het is waardevol elkaars pijnpunten te kennen en te begrijpen, hoe het komt dat een kleine opmerking een ander zo diep kan raken.
 3. Externe stressoren
  Iedereen krijgt in zijn leven te maken met externe gebeurtenissen, die spanning opleveren en waar je niet zoveel aan kunt doen. Denk bv. een verbouwing, ziekte, overlijden, werkstress, corona. Stressvolle omstandigheden kunnen een relatie behoorlijk onder druk zetten.
 4. Patronen in communicatie
  Het gebeurt regelmatig dat partners samen een destructief communicatie patroon ontwikkelen. Dat is een terugkerend patroon dat de problemen vaak vergroot. Een bekend patroon is dat van aandringen-en-terugtrekken. Bv. Taco wil graag vroeg koken en heeft daarvoor ruimte op de keukentafel nodig, Linda is daar net aan het werk. Taco vraagt Linda om wat op te schuiven, Linda reageert norsig, want zit voor een deadline. Taco duwt wat spullen opzij en antwoordt, jij wilt toch ook vroeg eten om zo te sporten. Linda pakt haar spullen op, loopt weg en roept boos: hoe kan ik nou ooit carriere maken en slaat de deur achter haar dicht. Beide partners ervaren nu negatieve emoties en voelen zich niet begrepen. Een dergelijk ruziepatroon vergroot de kans op echtscheiding en komt vaker voor bij mensen die moeite hebben, elkaars verschillen te accepteren (Caughlin & Vangelisti, 1999). 

Het is een traject, waar jullie handvatten krijgen om elkaar beter te begrijpen, elkaars verschillen te accepteren en vaardigheden leren om je gevoelens te uiten, behoeften te bespreken, destructieve communicatiepatronen te doorbreken, goed voor jezelf te zorgen binnen de relatie, positieve energie toe te voegen aan jullie relatie en problemen samen aan te pakken en op te lossen.

Vrijblijvende gratis kennismaking 45 minuten
Gezamenlijke intake 1,5u

2x Individuele intake 1 u

€340 totale intake

IBCT protocol van
10 sessies van 1,5 u

€150 per 1,5 u

Thuis oefenen met werkboek IBCT relatietherapie €18,50

Een grote stap vooruit door reflexiviteit op eigen gevoel en gedrag

Mijn vriendin en ik dachten veelal onze eigen problemen en patronen zelf te kunnen doorbreken. Toen bleek dat dit niet ging lukken hebben we StressWise ingeschakeld. De sessies die we hebben gehad waren verhelderend en heeft ons stappen vooruit laten zetten door niet alleen reflectie, maar ook reflexiviteit toe te passen, dus echt de diepte op te zoeken en die met elkaar te bespreken om vanuit daar uit meer begrip voor elkaars maar ook eigen gevoel te krijgen. Als stel raden we relatietherapie bij StressWise absoluut aan.

Jeroen, Amsterdam