De wil en de liefde

Sometimes when you are looking for a step up
You don’t have to look any further than yourself
We are all capable of more than we think
-Nathan Sawaya-

De liefde en de wil zijn als yin en yang. Ze zijn elkaars tegenpool. Beide heb je nodig in het leven. De liefde om te accepteren en te ontvangen en de wil om te veranderen en te geven.

In onze westerse samenleving wordt een sterke wil gewaardeerd. Iemand met een sterke wil heeft de wereld aan haar voeten. En kan haar geluk op aarde regelen. De wereld is maakbaar. Het is je eigen schuld, als je niet gelukkig bent, toch?

Het pad van Ja, loopt over keien van Nee
-Monica Boschman-

Deze overtuiging leidt tot teleurstellingen en frustratie. Heb jij je ooit iets voorgenomen en daar uiteindelijk geen uitvoer aangegeven? Of heb je het 2 maanden volgehouden en vervolgens weer laten versloffen? Elke keer geeft dit een knauw aan het zelfvertrouwen. Je voelt je een mislukking als het niet is gelukt. Je vindt je wil waardeloos.

En wat dan, wat doe je met de teleurstelling? Dat gevoel wil je niet.

Vermijden van leed

In grote lijnen zijn er 3 vermijdingsstrategieën die mensen toepassen om negatieve emoties, zoals teleurstelling, niet te ervaren (Voluit Leven, Ernst Bohlmeijer & Monique Holsbergen, 2009):

  • Preventie/vluchten: Je past je keuzes aan zodat je de situaties waarin je teleurgesteld in jezelf raakt vermijdt. Je neemt je niks meer voor. Stoppen met roken, vergeet het maar, meer bewegen. Nee niks voor jou. Gezellig een feestje. Je weet toch niets te zeggen, dus ga je maar niet.
  • Afleiding: Je doet alsof de teleurstelling niet bestaat door je gedachten af te leiden van je gevoelens. Je gaat sporten, werken, tv-kijken of lekker uit met je vrienden.
  • Verdoving: Je verzacht de pijn door je gevoelens te verdoven. Je gaat drinken, eten of slikt pillen.

Jammer genoeg verlossen deze strategieën je slechts voor korte tijd van het leed. Daarna komen de negatieve gevoelens weer boven. Vervolgens voelen we ons nog slechter over onszelf en zijn we geneigd om nog meer vermijding toe te passen. Hierdoor zijn we vooral bezig met het vermijden van het voelen van leed en niet met een bevredigend leven te leven.

Geluk en leed horen bij het leven
-Acceptance en Commitment Therapy-

Omdat te kunnen aanvaarden en bij je pijn aanwezig te kunnen zijn, heb je de liefde voor jezelf en mededogen nodig. Liefde leert je zacht te zijn naar jezelf. De gebeurtenis een oefening te laten zijn, in plaats als straf en het bewijs dat je toch niet voldoet en geen wilskracht hebt. De liefde geeft je moed, om te gaan voor een bevredigend leven.

Communicerende vaten

Liefde en de wil zijn communicerende vaten, soms zit je meer in de liefde en soms meer in de wil. Het is belangrijk om ze beide te voeden. Beide heb je nodig in je leven.

De liefde De wil
Bewustzijn (waarnemer) Keuze, verandering (regisseur)
Hartenergie Hoofdenergie
Gevoelens Gedachten
Verbinding Autonomie
Voeding Uitdaging
Zijn Doen/worden
Ontvangende houding
(het is goed, zoals het is)
Reflecterende houding
(wat kan anders)

Bron: De stille plek in jezelf (Paula van Cuilenburg, 2008)

Geleide meditatie ‘In contact met je innerlijke liefde’

Deze meditatie brengt je in contact met je innerlijke liefde. Mediteren is met liefde waarnemen wat aanwezig is. Geen oordeel hebben wat je tijdens het mediteren tegenkomt. Vriendelijk zijn als het mediteren niet zo gaat als je had voorgenomen. Liefde vol omgaan met jezelf en anderen als je handen en voeten geeft aan wat je in de meditatie ervaren hebt.

Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.