Meditatie: voor als je tussendoor moed nodig hebt

Meditatie: voor als je tussendoor moed nodig hebt

Deze tussendoor meditatie kun je overal doen en wanneer je maar wilt. Met het tussendoortje stap je uit  je automatische piloot en wordt je bewust van wat er nu in jou speelt. Bijvoorbeeld als je angst of onzekerheid voelt voor iets wat komen gaat en je geneigd bent om het dan maar niet te doen.

Wanneer ik het gebruik

Ik gebruik het bijvoorbeeld voor ik een presentatie moet geven of voor ik iemand opbel. En er allerlei gedachten door mijn hoofd razen: Ik kan het niet, waarom moet ik zo nodig weer iets nieuws doen, ik moet me nog beter voorbereiden anders gaat het mis of bij bellen ik val de ander alleen maar lastig, het kan volgende week ook etc. Oftewel als ik moed nodig heb.

Moed is bang zijn en toch doen

Door deze meditatie realiseer ik dat angst/onzekerheid normaal is en mijn lijf klaarmaakt voordat wat komen gaat. Na de meditatie ben ik uit mijn hoofd en in mijn lijf, en heb ik contact met mijn waarden, weet ik weer waarom het voor mij waardevol is om die persoon op te bellen of de presentatie te geven.

Het werkt als volgt:

  1. Keer in jezelf. Ga zitten en sluit bij voorkeur je ogen. (Dit kan op de WC en ook achter je computer).
  2. Volg drie keer bewust je ademhaling
  3. Neem je gedachten waar. Zie (hoor of denk) je gedachten komen en gaan, zonder er aan vast te haken. Stel je voor dat je ze voorbij laat drijven op blaadjes in een stroom. Sommige gedachten komen steeds terug of blijven haken, andere razen voorbij.
  4. Erken de emotie/het gevoel dat onder de gedachten zit (Boos, Bang, Blij, Bedroefd en alle variaties hierop). Welk onaangenaam gevoel, wil je brein zo graag oplossen?
  5. Adem 3 keer naar het gevoel toe, geef het ruimte. Het hoeft niet weg. Soms blijft het hetzelfde, soms meer en soms minder. Het doel is ruimte geven, niet het gevoel weg krijgen of vertrouwen krijgen.
  6. Ervaar je lichaam: Waar is spanning/ontspanning, druk, warm/koud, droog/nat, kriebel, niets, branderig etc.?
  7. Maak contact met wat waardevol/belangrijk is bij deze actie voor jou?
  8. Kom langzaam terug in de ruimte en ga weer door met je bezigheid

Voorbeeld: ‘Voorbereiden om iemand op te bellen’

Ik zit naast mijn telefoon en zoek het betreffende telefoonnummer op. Ik voel mijn stoel en hoe ik zit. Ik haal adem, 3 keer in en uit. Ik zie mijn gedachten ‘Oh als ik haar maar niet lastig val’, ‘ik heb niks bijzonders te zeggen’, ‘misschien wil ze dit helemaal niet, zij belt mij ook niet’. De emotie die er onder ligt, is angst voor afwijzing. Ik geef het gevoel ruimte. Ik ervaar een branderig gevoel in mijn borst en mijn handen trillen licht. Mijn kaken klem ik op elkaar. Ik maak contact met mijn waarde: verbinding met mijn vriendin, door regelmatig met haar te bellen. Daarna adem ik nog even bewust en kom langzaam terug in de ruimte. En ga bellen.

Zit jouw angst of onzekerheid vaak in de weg om de dingen te doen die je echt wilt? Maak een afspraak voor een kennismaking, wellicht kan ik je helpen?

Over de schrijver
Ik ben Sylvia van Nierop (1971). In 2008 ben ik begonnen aan mijn 2de vakgebied: ACT trainer en psychosociaal therapeut. Momenteel geef ik ACT individuele therapie en relatietherapie. Mijn wens is mensen in verbinding te brengen met zichzelf en met anderen.