In de roman spelen twee verhalen door elkaar. Het ene verhaal speelt in het heden en gaat over de ongelukkige huisvrouw Ella. Zij ontmoet via internet een schrijver waar ze verliefd op wordt. Ze komt voor het dilemma te staan, kiezen voor haar gezin of voor de liefde van haar leven.
Regel 8: Wat er ook gebeurt in je leven, hoe ellendig alles ook mag lijken, betreed nooit de wijk van de wanhoop. Zelfs als alle deuren gesloten blijven zal God een nieuw pad effenen alleen voor jou. Wees dankbaar. Het is gemakkelijk om dankbaar te zijn als alles goed is. Een soefi is niet alleen dankbaar voor wat hem is gegeven, maar ook voor alles wat hem is ontzegd.
Het andere verhaal gaat over de vriendschap tussen de soefie Sjams van Tabriz en Rumi een Perzische filosoof en dichter. Sjams van Tabriz is een vrijbuiter en is niet bang anderen te choqueren met zijn kijk op het leven. Rumi is een schriftgeleerde en volgt de koran nauwgezet. De ontmoeting met Sjams van Tabriz brengt Rumi op een nieuw pad. De zoon van Rumi en zijn volgelingen hebben grote moeite met de nieuwe koers die Rumi kiest.
Sjams van Tabriz laat met de 40 regels van liefde een andere interpretatie zien van de Koran, dan die we nu in deze tijd veel ervaren. Regels die de universele verbindende waarden van de Koran belichten.
Regel 20: Maak je niet druk om waar de weg je naartoe zal brengen. Concentreer je liever op de eerste stap. Dat is het allermoeilijkste onderdeel en dat is waar je verantwoordelijk voor bent. Zodra je die stap hebt gezet laat je alles op zijn natuurlijke beloop en komt de rest vanzelf. Laat je niet meevoeren door de stroom. Wees zelf de stroom.
Een inspirerend boek met twee spannende verhalen.
N.B. Aan het woord God zit voor mij het beeld vast van die man op een wolk met dat oordelende vingertje vastgeplakt. Het helpt mij om het woord God te vervangen door ‘het leven’.