Voeten in het gras

Leven met kanker

Je bent meer dan je ziekte

Leven met kanker

Makkelijker gezegd, dan gedaan

Als je herstelt van kanker, nog kanker hebt, een chronische vorm van kanker hebt of zelfs in de laatste levensfase, je bent continu je kostbare energie aan het verdelen:

-    Enerzijds wil je je kostbare energie besteden aan dat je lijf sterker wordt. 

-    Anderzijds wil je NU aan het leven deelnemen, nu doen wat belangrijk voor je is.


Dit vraagt bijna het onmogelijke van je. Door de psychosociale begeleiding in ACT leer je op een andere manier omgaan met je moeilijke gevoelens en gedachten (frustratie, verlies van je gezonde lijf of toekomst, verdriet, angst, onbegrip, eenzaamheid). Je onderzoekt hoe je tegelijkertijd je leven NU kunt leven en kunt werken aan je gezondheid. 


Je bent meer dan je ziekte. Je bent een mens dat zijn leven waardevol leeft met een haperend lijf.


Waar worstel jij mee?

Je piekert, maakt je zorgen over de toekomst of bent bang dat het terugkomt

Je bent prikkelbaar en emotioneel, je reageert anders op situaties

Wat je vroeger leuk of belangrijk vondt, raakt je niet meer. 

De verbinding met familie of vrienden is veranderd. je ervaart weinig begrip en steun in je omgeving

Je bent hondsmoe, soms totaal onverwacht, je voelt je uitgeput, terwijl je niks hebt gedaan.

Psychosociale problemen als je leeft met kanker

Piekeren

Je piekert, maakt je zorgen of je bent bang dat het terugkomt

De arts heeft wel gezegd dat het ok is en kans op terugkeer klein is. Echter je hebt ook andere dingen gehoord en gelezen op internet. Je maakt je zorgen als je iets voelt in je lijf of je energie minder is.

Je bent prikkelbaar en emotioneel, je reageert anders op situaties

De behandeling van kanker bepaalt van de één op de andere dag je agenda. Soms is het zo, dat jij je nog helemaal niet ziek voelt en dan blijk je kanker te hebben. Tijdens de behandeling sta je in overlevingsstand, en daarna is het opeens stil. Je voelt je totaal niet de oude, je ziet er anders uit en je kunt je slecht concentreren. Je vraagt je af of je ooit de oude weer wordt. Er is veel veranderd in een intense tijd. Je kan het nauwelijks bevatten. De realiteit en wat jij wilt, staan zo ver van elkaar af. Dit maakt je gefrustreerd, emotioneel en prikkelbaar. Het lijkt wel of je aan het rouwen bent, over het leven van voor de kanker.

De verbinding met je familie en vrienden is veranderd

Als je ziek wordt, merk je opeens dat de ene persoon daar veel makkelijker mee omgaat dan de ander. Sommige vrienden vinden het zo moeilijk dat ze niets van zich laten horen. De ander laat wel van zich horen, maar doet het op zo'n manier dat jij het niet fijn vindt.
 De zus of broer die voor de kanker dichtbij je stond, staat nu heel ver af. Terwijl die neef opeens dichtbij is gekomen. En zo kan na de kanker opeens je hele familie en vrienden kring veranderd zijn.

Wat je vroeger belangrijk of leuk vondt, raakt je niet meer

Door het hebben van kanker is je kijk op het leven is veranderd. Dingen waar je je vroeger druk over maakten, lijken nu onbelangrijk. Of je hebt helemaal nergens zin in en vraagt je af wat de zin van het leven is. Wat maakt voor jou het leven waardevol?

Je bent hondsmoe, soms totaal onverwacht, je voelt je uitgeput, terwijl je niks hebt gedaan.

 80 tot 90% van de mensen zijn ernstig vermoeid tijdens de behandeling van kanker, Veroorzaakt door de effecten van de kanker en de behandelingen (operatie, chemo, bestraling). 60-80% van de mensen herstelt hiervan zo’n 2-3 maanden na de laatste behandeling.

 

Voor de meeste ex-kankerpatiënten geldt wel dat het energie niveau en de reserves lager zijn dan voor de kanker. Echter deze belemmert hen niet in het levensplezier en het deelnemen aan het leven. Wel verandert hun dagelijks leven, qua werk, activiteiten en sociale contacten.

 

Zo’n 40 tot 20% van de ex-kankerpatiënten blijven daarna nog ernstige vermoeidheid houden. Hoe dit komt, is nog onduidelijk (lees meer in de KWF folder vermoeidheid na kanker).

arrow_drop_up arrow_drop_down